De laatste loodjes.. - Reisverslag uit Alice Springs, Australië van Jasper Dik - WaarBenJij.nu De laatste loodjes.. - Reisverslag uit Alice Springs, Australië van Jasper Dik - WaarBenJij.nu

De laatste loodjes..

Door: Jasper

Blijf op de hoogte en volg Jasper

20 April 2008 | Australië, Alice Springs

..wegen het zwaarst is wat men altijd zegt. En met nog maar 2 weekjes werk voor de boeg gaat dat hopelijk meevallen! We leven inmiddels al weer halverwege april en ik zit al meer dan een maand in het altijd gezellige Alice Springs. De drie hoofdpunten in dit bloggie zullen het werk, de azie trip die we voor de boeg hebben en het dagelijkse leven in Alice Springs zijn. Laten we beginnen met het werk.

Het werk gaat nog wel aardig voortvarend. Heb nu 5 week gewerkt en de teller staat op zo'n 200 uur, 40 uurtjes in de week is dus het gemiddelde. Je zult denken dat ik dan inmiddels al wel genoeg gespaard zou moeten hebben. Dit valt echter nog een beetje tegen. Iedere week 140 dollar kamerhuur, dagelijkse behoeften als eten en drinken en natuurlijk af en toe een keer op stap hakt er nog behoorlijk in. Volgende week zal nog ik nog flink beuken met misschien 50 uur en die week daarna wat afbouwen om vervolgens weer te gaan reizen!

Het werk in het restaurant (Red Ochre Grill) is weinig veranderd. Ik krijg iets minder shifts (3 a 4) dan in het begin (5 a 6) maar compenseer dat weer met genoeg uren in de housekeeping bij mn andere job. Zoals ik vorige keer vertelde ben ik een echte 'kitchen hand' en niet meer alleen de 'dishy'. Menig groente al gepeld of gesneden. Bolletjes ijs scheppen. Extra opruimen, schoonmaken. Alles komt voor. En onder tussen uiteraard lekker afwassen. Iedere avond wordt ik voorzien van een heerlijke maaltijd wat me toch altijd wel op de been houdt ;).

Er werken 5 chefs in het restaurant (2 a 3 per avond). Libby, zij doet alleen ontbijt/ lunch. Karl, een beetje het lachertje van het stel (lees: die altijd in de zeik wordt genomen) ook niet heel vreemd, want hij is gewoon echt dom. Cayley, de verloofde van Matt (manager) en op zich ook wel ok. Jason, second in command, kale engelsman die altijd loopt te vloeken en te tieren, prima gozer. Last but not least: David (Dave), de headchef.. wel relaxte gozer die de hele tijd loopt te zingen, grappen maken en te schreeuwen, verder voorziet hij mij altijd van een afterbiertje.

Dan zijn er nog een stuk of 7 obers (3 a 4 per avond) aan het werk. Waaronder Remon, Nederlandse supervisor en Matt de manager van het restaurant. Als het superdruk is dan wordt iemand van de receptie van het hotel opgetrommeld om een beetje bij te beunen (Rachel of Jayde).

Dan het hotel: Aurora Springs. Ongeveer 100 kamers, een zwembad en uiteraard altijd voorzien van mooi weer. Op zich is het best een mooi hotel en de kamers varieren in prijs van 100 tot 250 dollar. Bij de receptie zijn 6 man aan het werk (2 per keer), 4 dames en 2 gasten. En in de housekeeping werken een kleine 20 man (12 per keer ofzo). Dan zijn er ook nog 2 klusjes mannen (nja, 1 man en 1 vrouw) en heb je nog de overall baas van het hele zaakje (hotel + restaurant) in de naam van Ron. Gast die altijd in zn hawaii shirtje en shorts een beetje rondstruint in het hotel of restaurant. Heb niet het idee dat veel mensen hem mogen, maar dat terzijde.

In de housekeeping werken bijna alleen maar koreanen (op mij, Graham (local), Simone (local), Joyce (local), Julie (local), Carol (local) en onze baas Colleen (local) na. Je werkt meestal in tweetallen waarbij 1 de badkamer onder handen neemt en de ander het slaapgedeelte. Ik heb nog steeds niet geleerd hoe de badkamers te doen en kan dus altijd mooi de slaapkamers doen, wat dikke prima is. Wanneer er bagage moet worden versleept dan worden Graham en ik opgetrommeld en bij al het andere sleepwerk zijn wij vaak ook wel present (mede vanwege het feit dat we er maar met 4 gasten werken en de rest dames). Zoals je kunt begrijpen is de voertaal (tussen de werkers) op het werk dus ook merendeel Koreaans, en laat dat van mij nou net wat roestig zijn. Veel verder dan 'anjo' (hallo), 'shiba' (shit) en 'pabo' (stupid) kom ik nog niet :D. Maar goed, al met al is het wel prima werk. Iedere dag steady om half 9 los (half 8 op en klein half uurtje lopen) en ben tussen 1 en 4 vrij. Naar huis lopen, eten/rusten en dan weer naar werk mocht ik die avond in het restaurant werken.

Een aardig standaardritme dus. Het eet en drankpatroon is ook vrij eenvoudig. Sochtends een paar bammetjes pindakaas. Tussen de middag een paar appeltjes en/of wat brood. Savonds (eind van de middag mocht ik moeten werken) noodles. En in het restaurant wanneer ik werk nog een goede maaltijd. Drinken: ranja (of: Cordial zoals ze dat hier noemen) en zo nu en dan een biertje ;)

Goed, genoeg over het werk. Over op de azie trip! Aart en ik zijn er flink mee bezig geweest nadat we de Lonely Planet hebben aangeschaft en het meeste van de trip staat (verassend genoeg) al in kaart. Ik zal het even uit de doeken doen, houd je vast!
Op 1 juni om 19.15 lokale tijd zullen Aart en ik naar Bali vliegen, om 20.15 lokale tijd zullen we landen in Denpasar. Vervolgens zullen we daar een paar dagen verblijven voordat we met de ferry naar Java gaan en over het land richting Jakarta reizen (bus/ trein oid). Onderweg uiteraard wat dingen bezichtigen. Vervolgens vliegen we dan op 9 juni om 11.25u lokale tijd van Jakarta naar Batam (aankomst: 13.00u). Een klein Indonesisch eilandje voor de kust van Singapore. Vanaf daar kunnen we dan goedkoop met de ferry naar Singapore wat ons veel geld scheelt! (lees: ipv rechtstreekse internationale vlucht naar Singapore) :D.
Na de nacht te hebben gespendeerd in de megastad Singapore vliegen de boys op weg naar de Fillipijnen. 10 juni om 09.00u lokale tijd zal de vlucht vertrekken vanaf Singapore International airport en voor nog geen 30 euro komen we dan om 12.35u aan in Manila: de hoofdstad van de Fillipijnen!

Twee daagjes rondstruinen door de hoofdstad (misschien een tourtje in de omgeving) en dan op 12 juni naar de Visayas. De mooiste eilandengroep van de Fillipijnen. Resort, party, ongerepte natuur, witte stranden, blauwe lucht en blauwe zee. Noem het maar op.. voor een paar dollar is daar alles te krijgen. De details: 12 juni 08.35u vanaf Manila naar Cebu, aankomst: 09.50. Even 5 dagen chillen, snorkelen, bier drinken en misschien nog wel duiken en dan op de 17e om 16.25u weer terug naar Manila (aankomst: 17.40u). Diezelfde avond kunnen we weer gelijk doorvliegen. Jah, deze boys hebben een strak schema (1x vertraging en de boys hebben ook alles in het honderd, maar dat terzijde). Want om 22.50u vliegen we vanaf Manila naar Vietnam! Aankomst in de hoofdstad Hanoi staat gepland voor 00.25u. Lekker, midden in de nacht aankomen in het altijd gezellige Vietnam. Vragen om problemen.. ;)

Maargoed, in 2 dagen hebben we heel Hanoi ook wel weer gezien en dus is het weer tijd om verder te reizen. Overigens is Hanoi ook de plaats waar we onze groep uitbereiden van 3 naar 4 (Sicco wordt op Bali al opgepikt) en Richard pikken we op in Hanoi (is de bedoeling in ieder geval :D). Voor de 20e van juni staat de vlucht Hanoi - Nha Trang geboekt. 07.15u in de ochtend weg, (jaja, lekker fel) en om 09.00u komen we dan aan bij deze mooie plaats aan de oostkust van Vietnam.
Vanaf hier moeten we over het land (bus waarschijnlijk) naar Ho Chi Minh City reizen. Vanaf HCM City reizen we dan over het land verder Cambodja in. (Bavet is de (enige) grensovergang waar we via het land Cambodja in kunnen komen. Onze bestemming in Cambodja zal de hoofdstad Phnom Penh zijn.
Via Phnom Penh kunnen we met de ferry naar Siem Reap. Waarschijnlijk het hoogtepunt van de hele Azie trip. In Siem Reap zijn namelijk de bekendste en grootste tempels van Azie te weten: Angkor Wat. (google maar even, voor de fans). Dan denk ik met de bus weer terug naar Phnom Penh (voor de verandering), want het wordt nu weer tijd om te vliegen. Op 29 juni staat de vlucht Phnom Penh - Bangkok geboekt. Om 08.40u in de ochtend zullen we Cambodja verlaten en om 09.50u komen we aan in Bangkok. De hoofdstad van Thailand!

Tot zover hebben we alles geregeld, geboekt en gelezen. Het zit er dik in dat we vanaf Bangkok naar Phuket gaan vliegen om vanaf daar de mooiste eilanden van Thailand te kunnen bekijken om vervolgens over het land door Maleysie naar Singapore te reizen.. Maar dit is nog allemaal niet gepland/ geboekt. Wat we wel weten is dat Aart en ik op 15 juli om 22.55u vanaf Singapore naar London vliegen waar we om 05.15u in de volgende ochtend aan zullen komen. Nog even de tijd om London in te gaan (contacten zijn al gelegd), want de vlucht naar Amsterdam staat pas gepland voor 15.50, aankomst op Schiphol: 18.05 op de 16e van juli. Zet het maar alvast in je agenda met een uitroepteken erbij ;).

Zo, dat was dat. Overigens zit er geen 1 vlucht bij die meer dan 100 dollar kost (60 euro), alles is gekocht via budget maatschappijen als: AirAsia, Cebu Pacific en Tiger Airways. Kostte aardig wat tijd om dat allemaal uit te pluizen, maar dan heb je ook wat!
Vraag je je af of je ook visums nodig heb voor die landen? Jammer genoeg wel. Indonesie kan sinds een paar jaar bij aankomst op het vliegveld worden gekocht (scheelt weer). Singapore is visumvrij. Fillipijnen kan op toeristenvisum. Vietnam is weer een ander verhaal. Dat is een gemartel. Aart en ik hebben inmiddels 1 via internet aangevraagd, is semi bevestigd maar er is nog niks betaald dus hier moeten we nog achter aan denk ik. Cambodja heb ik inmiddels ook binnen, via internet nog wel ! :D. Thailand is dan ook weer geen probleem en Maleysie ook niet.

Goed.. is hier in Alice ondertussen nog iets gebeurd dan, om dit blogje nog langer te maken..
Jazeker. Gister heb ik namelijk de boys Aart en Richard uitgezwaaid die zijn begonnen aan hun trip richting Cairns. Met de oude vertrouwde mitsibitshi (yorky in de volksmond) van Richard die nog maar is opgelapt voor 300 dollar. Ik ben benieuwd of ze het halen...

Ook hadden we vorige week in room 51 nog 2 nederlandse kamergenoten voor een paar dagen (jamie en jw) wat veel geouwehoer opleverde. Ik had net een paar dagen vrij dus dat kwam mooi uit. Met hun nog naar het reptile centre geweest (voor de 2e keer in mn leven een python om de nek gehad :D) en verder wezen bbq'en, bowlen en uiteraard flink stappen!

Verder is het wel heel rustig geworden naast het feit dat Aart en Richard nu weg zijn want de longterm stays zijn allemaal verhuisd (naar de andere kant van de weg) in een huis! Onder andere, Mel, Grant en nog 8 anderen zitten daar nu te chillen.

Goed, nog 2 weekjes werken dus en dan komt Sicco hier langs (met een dude uit Wales naar het schijnt) om mij op te pikken en dan gaan we beginnen aan een roadtrip die zijn weerga (wederom) niet kent. Omhoog naar Kathrine, naar links naar Broome en naar beneden naar Perth. Goede 6000km schat ik wel. In 3 weekjes! Dan vliegen vanaf Perth naar Darwin, zodat ik daar nog een weekje kan chillen (lees: Kakadu safari) en waar ik Aart dan weer tref voordat we naar Bali vliegen!

Wat een plannen, ik ben beniewd hoe het allemaal uit gaat pakken, maar het beloofd nog wat de 10 week reizen nadat ik hier over 2 weekjes klaar ben met werken. Heb er in ieder geval wel heel erg veel zin in :D

Sorry voor het lange verhaal! Bedankt voor de reacties, is even kijken of ik nog tijd heb om er wat foto's bij op te knallen. Met een beetje geluk wel en anders komen ze later wel weer!

Groeten vanuit Alice!
Jasper

• 20 April 2008 - 14:44

Tina Tolner:

ik lees dat Phnom Penh op je route ligt.
    Zou het erg leuk vinden als je mijn kindertehuis daar zou bezoeken.
    Ik heb daar veel kennissen... dus als je tips wilt.
    kijk maar op www.colt-cambodia.org
    je kunt me mailen voor het adres.
    zie link op de site.
    nog een hele voorspoedige reis

• 20 April 2008 - 18:47

Marian:

Hoi Jasper, tsjonge wat een verhaal. Wat een boel nog te doen in die 10 weken. Leuk hoor. Het zal wel afkicken zijn voor je als je weer thuis bent.

• 21 April 2008 - 09:41

Toos:

Wat een machtige reis maak je. Gelukkig ben je jong en kun je er tegen. Ik ga al hijgen van moeheid als ik je spannende reisverhalen en het gedoe van dat regelen,bespreken, overal om denken heb gelezen met veel interesse. Mijn atlassen had ik in het vorige huis achtergelaten (STOM GENOEG) maar heb nu 1 van een van mijn buurtjes geleend. Kan ik je mooi volgen en er is veel te volgen.
    Heerlijk gewoon.Jij geniet en laat ons mee genieten. Je schrijfstijl is prettig en boeiend.
    Jasper geniet van alles!!!!
    Heel veel groeten Toos

• 21 April 2008 - 20:20

Jos:

Ondanks al het werken toch weer genoeg beleefd, jullie Azie-programma lijkt me inderdaad zeer hectisch,maar wel fantastisch om allemaal meetemaken.
    Mocht onze vaatwasser stuk gaat hoeven we voorlopig geen nieuwe te nemen, niemand die dat beter en sneller kan dan jij!

• 23 April 2008 - 21:54

Corien:

He Jasper! Hoorde van je Bali/Java-uitstapje, dus hierbij wat tips:
    -Bali (ben ik niet geweest maar wel studiegenoten)scooters huren, op ALLES afdingen, goed zonnebrand smeren en klamboe wordt aangeraden ivm met fijne muggen. Ook knokkelkoorts ging laatst rond....
    -Java:treinen kan ik van harte aanbevelen. niet duur, comfortabel (zelfs voor lange benen) en inclusief thee/rijst-service. Wel een beetje hobbelig, maar mooie uitzichten (sawa's, boeren, kinderen, palmen, bananenbomen, dorpjes) zijn gegarandeerd. Van Bandung naar Jakarta is ongeveer 7 uur reizen.
    -Studiegenoten hebben nog een Bromo(vulkaan)tripje gemaakt, vooral de zonsopgang schijnt daar mooi te zijn.
    -Op Java ben ik verder (van oost naar west) in Yogyakarta, Bandung en Jakarta geweest. Yogya is bekend om de Borubudur-tempel, erg toeristisch maar wel cultureel verantwoord. Ook kun je er erg leuk batik kopen (als je er van houdt natuurlijk ;))
    -Bandung is veel minder toeristisch, maar wel erg leuk (koloniaal erfgoed en veel warenhuizen)
    -Jakarta is immens (20 mln inwoners)en houd rekening met de files! (vooral als je een vliegtuig ofzo moet halen). De boel staat erg vaak muurvast. Oja, openbaar vervoer gaat verder veel via de ankot-busjes. China Town schijnt er ook erg leuk te zijn, trouwens.
    -Rijst gewoon met je handen eten, erg lekker!
    -Vooral goedkope All Stars, Ralph Loren blousen etc. aanschaffen (3-8-keer goedkoper dan in NL...)
    -Terima Kasih = dankjewel.

Ben benieuwd wat je er van vindt en of je je Azie-programma gaat volhouden-wat een ambitie!

Corien

• 23 April 2008 - 22:02

Corien:

Oja-Bali is natuurlijk heel hindoeistisch (mooie tempels)terwijl Java heel islamitisch is (kijk dus uit met eventuele opmerkingen over G.Wilders-wordt daar niet door iedereen gewaardeerd...;)Verder behoort duiken en snorkelen enz volop tot de Balinese mogelijkheden!

• 24 April 2008 - 05:49

Aart En Richard:

Je hebt die hele lonely planet bijna overgepend of niet?

haha groeten in alice jonge! x

• 25 April 2008 - 19:06

An:

Hallo Jasper,

Wat een actie en wat een plannen, je wilt wel heel veel en in korte tijd, ben benieuwd hoe het een en ander zal gaan verlopen in al die landen met een verschillende cultuur.Werk ze en veel plezier tijdens de rit van 6000 km :-) met een auto die het overleefd.
    Groeten.