Autopech, Flinders en Coober P.! - Reisverslag uit Coober Pedy, Australië van Jasper Dik - WaarBenJij.nu Autopech, Flinders en Coober P.! - Reisverslag uit Coober Pedy, Australië van Jasper Dik - WaarBenJij.nu

Autopech, Flinders en Coober P.!

Door: Jasper

Blijf op de hoogte en volg Jasper

07 Maart 2008 | Australië, Coober Pedy

Goed! Eerste mogelijkheid tot internet gelijk maar aangegrepen om een nieuw blogje te schrijven. Afgelopen dagen stonden in het teken van veel dingen zien maar ook dikke ellende!

Nietsvermoedend en vol goede moed tourden we afgelopen maandag weg vanuit de bibliotheek in Lyndoch.
Het ging allemaal hartstikke mooi en de Barossa Valley hadden we achter ons gelaten. De outback was begonnen! Kleine dorpjes, geen bereik, en dikke hitte!

Ik hou normaal wel van de zon, maar de afgelopen 5 dagen hebben we geen wolkje gezien aan de lucht! De weersvoorspellingen zijn ook vrij eentonig! 37, 38, of soms 40 graden. Droog en zonnig! Anyway.. wij waren mooi op pad totdat ineens gek lawaai uit de motorkap komt, mis! Auto aan de kant en maar even een kijkje nemen. Tja dat zag er daar niet helemaal jofel uit. Of er zit iets in de motor of er is iets naar de tering.. Goed, tja, alles is nog hartstikke warm dus we konden zelf ook niet veel beginnen. Na een minuut of 5 stopte er een auto om is even polshoogte te nemen. Zon kleine outback Jack inclusief baardje stapte uit en zag binnen een tel al wat er mis was: je ven belt is geknapt. Goed, is dat mis of valt het mee? Nja.. in ieder geval mechanic erbij! Ok, hij aan het bellen (wij geen bereik) en we konden met hem een liftje meekrijgen naar de dichtsbijzijnde mechanic in Gladstone, 7km terug!

Daar aangekomen werd ons vermeld dat dat niet even langs de weg kon worden gerepareerd en dat zij (Tanya) daar deze week alleen werkte in het tankstation / garage. Goed, wat nu? Zij haar pa opbellen en die kon wel ff met de trailer de auto ophalen. Zij ondertussen wat andere mechanics gebeld, maar niemand gaf gehoor of had tijd. Richard met die ouwe Willy de auto ophalen en ik wachten. Auto is dr, kijkje genomen.. tja moet de ouwe van belt eruit en dan nieuwe erin. Prima.. duurt een paar uurtjes gaan jullie maar de pub in, aan de overkant van de straat.

Nou voor 2 koude biertjes waren deze jongens wel te porren. Dus wij naar de pub en zaten daar met een paar van die locals. Even een potje poolen toen niet veel later de telefoon ging in de pub. Laat die 2 toeristen maar even komen: alles is in de war. Dus wij met de biertjes nog in de hand naar de garage. Tja je harmonic balancer is helemaal de motor ingegaan. Das niet best. Goed wat kunnen we doen? Nou ze wist niet eens of hij uberhaupt wel gerepareerd kon worden. Die ouwe Willy er naar kijken, nog een gast ernaar kijken en die was wel semi-positief. Maar eerst moest die harmonic balancer er nog af en de nieuwe moest vanuit Adelaide komen. Kon nog wel even duren dus!

Wij maar weer even de pub in en tijd doden. Savonds de auto bij hun in de achtertuin (lees: auto graveyard) gezet en daar de nacht doorgebracht. Nadat we nog even tussen een dozijn locals in de pub wat hadden geouwehoert en onze pasta maaltijd hadden verorbert. Volgende ochtend weer goed positief. Wij even kijken hoe het stond bij Tanya, nou ze had dat ding er nog niet af. Er was ook een soort van info centrum int dorpje en daar scheen gratis internet te zijn! Dus wij daar maar heen. Tja, internet lag eruit. De district council had de rekening niet betaald. Dus konden we weinig.. beetje patience op de pc, beetje Gladstone bekeken (oa de ouwe Gaol = Jail), beetje wat informatie lezen over Gladstone en dergelijke en verder wachten en wachten. De nieuwe harmonic balancer was inmiddels besteld en ze waren redelijk positief dattie uberhaupt gemaakt kon worden! Ook had ze de ouwe er inmiddels afgekregen..

Aan het eind van de middag ging het kleine dorpszwembad open (wanneer de scholen uit waren) en hebben we daar een frisse duik genomen! Een nieuw probleem had zich echter al opgedoemt. Een slaapplek voor vanavond?! Aangezien de auto in de garage vast stond. Wij met Tanya aant filosoferen toen haar moeder in een keer voorstelde dat we vanacht wel bij hun thuis konden overnachten! Prima natuurlijk! Dus wij met moeke (Wendy) mee in de auto naar hun huisje een straat verderop. Kregen we een prima kamer toegediend met 2 bedden en een ventilator! Niet veel later werd er al geroepen dat we konden eten. Tanya had patat gehaald bij de pub en Wendy had voor ons wat bacon en eggs gemaakt. Zaten we daar aan tafel met hun en de 3 kleine kids van Tanya. Willy was inmiddels naar een bowling wedstrijd.
Na het eten mooi wat tv gekeken en rustig gekletst.

Volgende ochtend er rustig uitgekomen, douchje genomen en Wendy had al een ontbijtje voor ons klaar staan. Tegen half 11 op pad naar de garage, want Willy had in alle vroegte al het onderdeel ergens opgepikt en samen met Tanya waren ze bezig om alles in orde te krijgen. Toen we daar kwamen moesten we ze nog een half uurtje geven en dan was het ongeveer wel klaar! Toen de auto voorreed kwam er toch wel een flinke lach op ons gezicht te staan. We konden dit kleine outback dorpje verlaten en weer verder op reis!! Er moest alleen nog 1 ding gebeuren, Richi moest de $554.10 rekening nog betalen.. Nieuwe harmonic balancer, nieuwe ven belt, nieuwe a/c belt, sleepkosten en labour werk. Wat een ellende, maar goed.

Rond de middag reden we dus weg! Op weg naar de Flinders Ranges. Verder in de outback en een groot national park. Onderweg zagen we niks anders dan droogte, wat bosjes en dorre boompjes en verder veel stenen. Onderweg kwamen we nog de nodige bezienswaardigheden tegen! Zo stopten we onder andere bij de Kanywaka ruines! In de middle of nowhere was 150 jaar geleden een vet grote schapenboerderij (50.000 schapen) waar 70 man met hun families woonden en werkten! Door de droogte was er 20 jaar later echter al weinig meer van over.. en nu zijn er alleen nog ruines.

Volgende stop waren de Yourambulla Caves. Waar aborigional paintings aanwezig moesten zijn! De jongens dus de auto aan de kant gezet er moest echter nog wel een stukje gelopen en geklommen worden! Dus wij in de hitte op pad. Er waren 3 grotten en aangezien er wat andere lui bij grot nummero 1 waren verkozen wij ervoor om eerst maar naar 2 en 3 te gaan. Niet veel later waren we echter verdwaald halverwege de berg. Mis! De paden waren ietwat vaag en de bordjes alleen maar vager. Het enige wat we hadden was een mooi uitzicht, maar daar waren we niet voor gekomen (hoewel het wel een leuke bijkomstigheid was uiteraard ;) ). Goed, stukkie terug en kijken of we het pad weer konden vinden.. Uiteindelijk zagen we toch weer ergens een klein bordje en konde we de route vervolgen. Eerst cave nummer 2. Paar kleine paintings, niet heel bijzonder maar uiteraard wel super oud. Hup wij door naar cave 3. Kom ik daar aangelopen hoor ik in 1x wat geluid en zie ik een wallabie wegspringen! Niet zo maar 1, nee een Yellow-footed rockwallabie. Bedreigd en behoorlijk zeldzaam! Lekker. Bleek er zelfs nog een ander in de kleine cave te zitten en van beide hebben we een degelijke foto en filmpje kunnen maken. Paintings gecheckt en op naar cave nummer 1. Moest nog een dikke trap worden beklommen, maar dit waren toch wel degelijke tekeningetjes! Verder beetje gepraat met een Deens echtpaar plus kids die daar ook wat in het rond slenterden. Die ouwe Deen wist ons zelfs te vertellen dat er een nieuwe tijdperk in de geografische gebeuren was ontdekt. Zozo.. ergens tussen het Cambrium en het Precambrium. Vers van de pers. Lekker.

Goed, wij weer terug naar de auto en desperate voor wat water! Dik uur door die bergen geklauterd en het zweet stroomde over ons heen. Water soldaat gemaakt en verder op pad!

Volgende stop was bij de Arkaroo Rock! Wederom compleet met abo rotschilderingen. Om hier te komen moesten we echter wel weer een paar km afleggen! Deze culturele liefhebbers draaiden daar hun hand uiteraard niet voor om ;). Vol goede moed en ditmaal zelfs met schoenen ipv slippers aan op pad! Onderweg verbaasden we ons al over de hoeveelheid scheit die overal lag. Bleek dus allemaal van kangaroos te zijn! Nietsvermoedend kwamen we in 1x op een plek terecht waar we wel 6 kangaroos en een stuk of 5 wilde berggeiten (inclusief dikke hoorns) zaten zitten! Dus wij als de nieuwe Steve Irwins kruipend er naar toe en echt degelijke plaatjes kunnen schieten. Echt super!

Pad weer vervolgd en uiteindelijk kwamen we bij de dikke Rock aan. Even bekeken, fotootjes geschoten en weer op weg terug naar de auto. Uiteindelijk toch wel weer anderhalf uur op pad geweest!

Nog een stukje verder gereden en overal langs de kant zagen we kangaroos liggen onder boompjes in de schaduw! Verder nog wat emoe's gezien. Echt vet allemaal! Op een gegeven moment (ergens tussen Hawker en Wilpena) vonden we het echter wel genoeg en zijn we weer rechtsomkeert gegaan (er is daar maar 1 fatsoenlijke weg). Op weg richting Port Augusta!

Het werd echter al wat donker en Port Augusta hebben we niet meer gehaald. Auto langs de kant van de weg gezet op een parkeerplaatsje en maaltijdje gemaakt. Niet al te laat op bed aangezien we behoorlijk moe waren!

Volgende ochtend naar Port Augusta gereden en ontbeten bij de Mc, waren we wel even aan toe! Laatste boodschapjes gedaan, nieuwe gasflesjes en de watervoorraden aangevuld. We rijden hier toch wel rond met zo'n 15 liter wat we ook zeker nodig hebben! Naast het feit dat de auto zo nu en dan water nodig heeft drinken wij hier in de hitte toch ook de nodige liters per dag!

Port Augusta achter ons gelaten en de Stuart Highway (gewone eenbaansweg van Adelaide tot aan Darwin, via Alice Springs) opgedraaid. Alles wat we nu onderweg tegenkwamen was niet veel. Zand, droogte, zoutvlaktes, wat bosjes, zo nu en dan een dode kangaroo en heel veel zon! Qua verkeer is het uiteraard ook super rustig. Soms rijd kilometers en kilometers zonder ook maar iets te zien. Verder groet iedereen elkaar hier op de weg in de outback. Even je hand opsteken als je een tegenligger ziet. Ook rijden hier de beruchte roadtrains. Vrachtwagens met wel 3 of 4 superlange wagons. Behoorlijk impressive en ze blazen je ook bijna van de weg!

Ook lekker, onderweg even gestopt bij een lookout point. Wij daarna weer rustig wegrijden. Richard wild: 'waar is mn camera?!' Tja weet ik veel, ik zie hem hier niet. Mis dus wij beetje aan het zoeken tijdens het rijden, 10km later maar even de auto aan de kant. Camera in nog geen velden of wegen te bekennen! Alles in de war. Terug rijden maar naar die lookout point. Daar bijna aangekomen zien we ineens die camera op de weg liggen! Stoppen, camera pakken.. hoe ziet ie eruit? Verneukt. Boggeltje drin en beeldscherm naar de maan. Maar, hij doet het nog! Kijken hoe lang die het vol houd...

Verder hebben we onderweg ook nog een paar vet grote arends (wedge-tailed eagles) gezien! Echt niet normaal hoe groot die beesten waren. Drie zaten aan de kant van de weg (op een dooie kangaroo) en 1 vloog in de lucht. Best impressive!

Verder onderweg getankt in Glendambo (enige tankstation voor honderden kilometers) en wat ijs gehaald voor in de eski. Savonds kwamen we aan in Coober Pedy! Het enige stadje hier in de wijde omgeving. Met een kleine 3000 inwoners waarvan er velen onder de grond wonen vanwege de hitte! Ditmaal een caravan parkje opgezocht om even te genieten van wat luxe. Duik genomen in het kleine zwembadje, maaltijd klaar gemaakt en savonds gechilled in de tv room waar zelfs wat chamions league voetbal op was! Vanochtend uitgecheckt, water gevuld en we wilden wat dingetjes hier bekijken. Wij op pad naar het lookout point, paar fotootjes maken terug naar de auto. Mis! Richard had de sleutels nog in het contact gelaten.. en de deuren allemaal op slot. Alles in de war! Wat nu?! Na het nodige bij elkaar te hebben gevloekt ben ik maar op pad gegaan voor hulp en Rich bleef bij de auto. Na een paar minuten lopen zag ik een auto, aangehouden en meegereden. Dit vrouwtje bracht me naar de mechanic van Coober. Daar aangekomen wist hij me te vertellen dat dit grapje 60 dollar koste, maar wel zo gefixed was. Prima, dus ik met hem naar de lookout point rijden.. komen we daar. Richard en de auto in geen velden of wegen te bekennen!

Alles in het honderd. Waar kon die nou weer uithangen en hoe heeft hij die auto nou weer open gekregen ging er door mijn hoofd. De mechanic vloekte ook wat in het rond. Wij naar het centrum gereden en ineens zien we daar Richard met zn big smile rondtouren. Auto's aan de kant en we konden nog leuk even 20 dollar betalen aan de mechanic voor het 3minuten ritje dat hij mij had gegeven. Richard had de auto van het slot gekregen via een metalen stokkie. Geeft toch een rustgevend gevoel dat een toerist binnen een paar minuten die auto van het slot krijgt. Maar goed. We konden in ieder geval weer op pad!

Nog een paar dingen wilden we hier echter bekijken. Ondergronds kerkje meegepikt, ondergronds hotel met bar even bekeken en nu zitten we even achter het internet in de bibliotheek! Straks nemen we even een kijkje bij de golf course zonder gras en rijden we nog even langs het maanlandschap hier in de buurt waar films als Pitch Black zijn geschoten. Daarna is het tijd om onze reis richting Ayers Rock te vervolgen!

Even tussendoor, Coober Pedy is de opaalhoofdstad van de wereld en om het stadje heen zijn dan ook duizenden mijnschaften. Verder lopen hier heel veel halve gare, dronken, werkloze aborigionals over straat.

Ditmaal even geen foto's want dat kost te veel tijd en we willen weer op pad. Die houden jullie nog tegoed!

@An: Shannan is een dochter van Mary.

Tot de volgende keer!!

• 07 Maart 2008 - 02:17

Richard:

Mijn blogje komt nog wel:P waarsch in Alice ergens haha.

• 07 Maart 2008 - 08:05

Fenny:

Jeetje wat een verhaal, het lijkt wel een film! Een aantal tegenslagen op een rijtje, maar jullie hebben ze goed overwonnen. Dit is echt avontuur hoor!!
    Geweldig trouwens die hulpvaardigheid van de mensen daar. Ben benieuwd naar de foto's.
    Groeten uit Vries (grijs en miezerig).

• 07 Maart 2008 - 14:05

Toos:

Als je je kinderen rijp voor het leven wilt maken moet je ze net als jij op reis sturen;
    Sociale omgang, je redden in allerlei situaties en er dan toch weer - na veel gesoesa- uit-komen
    Wat een verhalen zeg van jou. Allemaal erg boeiend Ik lees ze graag,
    Zul jij wel weer kunnen wennen
    in het bekrompen Nederland of valt onze bekrompenheid nog wel wat mee. Ik denk als je zo bekrompen bovenop elkaar leeft ook het gevoel van bekrompenheid krijgt.
    Tos de volgende keer Toos

• 07 Maart 2008 - 14:11

Elly:

Ons avontuur valt volledig in het niet bij wat jullie allemaal hebben meegemaakt met de auto!Gelukkig dat alles weer op zjin pootjes is terecht gekomen.
    Ben erg benieuwd hoe ver jullie inmiddels gevorderd zijn. Met Aart was een fantastische reis,ongeveer 7000 km getoerd en dus heel veeel gezien. Alice Springs is beslist de moeite waard,en wat werk betreft geen probleem.Aart zal weer blij zijn jullie te zien.
    Wij zijn onze film aan het monteren om het maar eens deftig te zeggen.
    Erg leuk werk!
    Heel veel plezier nog,goede reis verder en succes met het werk.
    Hartelijke groeten,Elly en ook de groeten van Rieks.

• 07 Maart 2008 - 20:22

Marian:

Tsjonge Jasper, wat een verhaal. Dit is weer heel wat anders dan de eerste paar maanden. Dit is echt avonturieren. Inclusief alle voor- en tegenspoed. Succes op de reis verder naar Alice Springs.

• 08 Maart 2008 - 09:00

An:

Hallo Jasper,
    Wat een avontuur, ben heel benieuwd naar de afloop :-)en of de auto het nu redt tot Alice Springs..., ze weten er overigens wel van prijzen.Hebben jullie nu altijd een metalen "stokkie" op zak?? Mooie opalen gezien, en hopelijk niet lastig gevallen door dronken mensen?? Nou ja, we lezen het wel weer,veilige reis verder en veel plezier!!
    Groeten uit den Bosch.