Gevlogen in een vliegtuigje!
Door: Jasper
Blijf op de hoogte en volg Jasper
06 November 2007 | Australië, Bundaberg
Vrijdag was ik mooi vrij en kon ik in alle rust Farrell uitzwaaien die rond een uur of 10 uit Bundaberg weg reed. Richting Noosa, naar zn neef Todd.
Verder niet heel veel gedaan vrijdag, lekker bij het zwembad gezeten.. genieten van het heerlijke weer en wat boodschappen gedaan. Niet al te laat naar bed want zaterdag kon ik weer aan de bak!
Om half 6 waren we zaterdag met een groepje op de farm aanwezig, vandaag stond de ochtend in het teken van het plukken van tomaten..
Voor 2 dollar per emmer (iets hoger dan een normale huis tuin en keuken emmer) kreeg je betaald.
Het nadeel van vandaag was dat het echt super warm was! Na een uurtje of 6 vond ik het wel tijd voor een echte pauze, had het laatste half uur geprobeerd wat Aziaten bij te houden, maar dat is geen doen. Ongelooflijk wat zijn zij snel!!
Dus ik loop richting het beginpunt, zie ik daar de rest van onze groep al keurig zitten (8 man).. ik ietwat verbaasd dat iedereen pauze aan het nemen was. Maar een merendeel van de mensen had er alwel weer genoeg van, het was gewoon geen doen zo warm was het. En op de farm was geen water te verkrijgen.. het meegebrachte water was uiteraard al kokend heet dus ook niet ideaal..
Wat bleek, de farmer, de baas.. wou dat we tot minstens 4u doorgingen werken, er was nog zoveel te doen! Zonder water in deze hitte.. we vonden het wel best. En dus belden een paar gasten Cellblock op om om een bus te vragen die ons kon ophalen. Dit kon de farmer echter niet zo waarderen.. De nodige woordewisselingen vonden plaats en het grootste probleem was, dat Sam (die bucketboy was, hier later meer over) als enige van onze groep nog aan het werk was. En toen de bus arriveerde wilden ze hem niet laten gaan. Zijn hele loon zou worden ingenomen als hij zou vertrekken en nog veel meer werd er gezegt en gedreigd door onze 'vriendelijke' boer. Anyway, wij zijn maar op de bus gestapt en richting hostel gereden, we waren dr wel flauw van.
Ook Jonathan onze werkmanager in het hostel was het ermee eens, die farmers daar zijn 'a bunch of assholes'. Keurig, in vervolg doet Cellblock waarschijnlijk dus geen business meer met hun. En ook Sam kwam nog veilig thuis..
Savonds was het tijd om Halloween te vieren! Eerder deze week was het al halloween maar aangezien er aardig wat mensen vrij zijn op zondag en je mooi kunt stappen op zaterdag werd er besloten het te vieren op zaterdag. Het hostel werd wat uitgedost met spinnewebben en andere halloween dingen en een mannetje of 20/25 van de 70/80 had zich aangekleed in een leuk outfit.
Savonds gingen we mooi stappen in the Central, de enige discotheek hier in town. Uiteraard gezellig!
Zondag stond in het teken van iets heel anders.. vandaag zou ik gaan vliegen in een vliegtuigje!!
De duitse dames (hanna en christine) hadden het geboekt. Om 9u vertrokken wij en Joost en pikten we nog een andere duitse meid op in Bundaberg.. op weg naar Town 1770: een goeie 130km hiervandaan.
Hier was het mogelijk om te vliegen in een klein vliegtuigje (4 personen) en zo gingen de drie duitse dames eerst om 12u op pad en konden Joost, ik en nog een andere duitse meid die daar was om 1u aan de bak. De piloot (Bruce, fantastische gozer) deed het opstijgen en na een tijdje kon iemand anders het stuur overnemen! De twee mensen die voorin zaten (de piloot en iemand anders) hadden de beschikking over een stuurknuppel en pedalen. Joost en ik zaten eerst achterin en zo vlogen we langs de prachtige kust van Australie. Echt een super super mooi uitzicht (zie fotos!). Na een tijdje zette Bruce het vliegtuig neer op een strand van een eilandje.. hier stapten we uit en konden we wat mooie plaatjes schieten. Ook heb ik hier nog rauwe oesters gegeten die Bruce zo even van de rotsen tikte! :D Ook vingen we nog wat kleine krabbetjes, echt gaaf.
Hierna weer opstijgen en na een tijdje kon ook ik het vliegtuigje besturen! Best bijzonder :D het stuur is zo soepel, je kunt gewoon heel snel heen en weer bewegen en het vliegtuigje schommelt dan gewoon in de lucht! Zo gaaf om daar controle over te hebben :D. Via de microfoons en headphones konden we prima met elkaar communiceren. Ook werd er gefilmd en daar heeft Bruce een dvd'tje van gemaakt, die heb ik vanochtend gekregen en ga ik binnenkort maar eens even bekijken!! Zon moooi uitzicht...
Hierna zijn we nog even naar het strand gegaan en tegen half 5 reden we weer richting Bundaberg. Dit ging echter niet zonder horden of stoten, Hanna die achter het stuur zat moest even achteruit keren op een klein bruggetje van een oprit van een huis. Veeels te vroeg maakte ze echter al de bocht en als iedereen niet zo had geschreeuwd had ze het busje er zo afgereden! Nu zaten we echter opgescheept met 1 wiel dat over het bruggetje (ongeveer een meter boven de grond) hing. Lekker.. De eerste de beste auto maar aangehouden en daar zaten 2 Ozzies in. Dus ik met hun die auto duwen, Hanna gas geven en tot mijn verbazing kwamen we weer snel op de oprit terecht, ideaal :D.
De weg vervolgd naar huis en redelijk op tijd naar bed, want maandag kon ik weer werken!
Helaas niet het beloofde werk dat Jonathan had gezegd. Zelf wist hij ook niet wat het was en dus vertrokken we met 6 man om kwart voor 5 het hostel. We kwamen terecht op een tomatenboerderij: joepie...
Tot ons groot vermaak kwam de farmer echter naar ons toe om ons mee te delen dat wij vandaag met nog een paar anderen 'bucketboys' waren! Als plukker laat je de volle emmers staan in een rij en dus staan de rijen vol met emmers (iedere meter ongeveer 1..) De rijen zijn 2 a 300meter lang. En er zijn 10 a 15 rijen tot er weer een weggetje tussen volgt. Wat de bucketboys doen is de volle emmers over de tomatenplantenrijen (ongeveer een meter hoog) aan elkaar door geven tot de uiterste persoon die ze dan op het weggetje kan zetten. Zo eindigen alle emmers (buckets) op de weg die dan later kunnen worden opgehaald en leeggegooid.
Rond half 6 in de morgen begonnen we.. af en toe een korte drink pauze en om 12u hadden we zelfs een lunchpauze!
Ook kon de farmer nieuw water voor ons halen. We hadden echter geen idee tot hoe laat we moesten werken (zoals altijd.. je stopt wanneer de farmer zegt dat je moet stoppen) en iedereen dacht dat we tegen 2 of 3 uur wel zouden stoppen. Dit viel echter ietwat tegen..
Waar het sochtends super heet was begon het rond half 2 ongeveer in eens te regenen. In het begin natuurlijk hartstikke lekker! Zeer verfrissend! De regen hield alleen niet op.. en werd steeds harder. Beetje onweer de bij en de wind nam ook toe. Daar sta je dan te werken in je korte broekie en je t-shirtje midden in een hoosbui op een tomatenveld in Australie..
De weggetjes verzopen en het werd 1 grote modderbende.. wij moesten echter doorwerken want alle emmers moesten weg worden gehaald.. Sommige trucks (waar je de emmers mee ophaald) zaten af en toe al vast in de modder.
Om half 6 in de avond waren we klaar.. totaal kapot en super koud. Twaalf uur gewerkt! Nu konden we nog op de bus wachten.. zonder beschutting en nog steeds in de regen moesten we een klein uur wachten tot we eindelijk werden opgehaald.. ideaal...
Om 7uur kwamen we kapot, doorweekt en bevroren weer het hostel binnen: tijd voor een warme douche!!
Tot mijn geluk werd het werk voor vandaag afgelast vanwege de regen. Anders konden we nog zon dag draaien. Nu kon ik mooi tot 10u uitslapen! :D Wel de nodige spierpijn aan dit baantje over gehouden.. Of ik morgen weer moet werken weet ik niet, het weer is nog steeds niet helemaal super :S het was trouwens de eerste regen die ik in weken heb gezien!!
Wat minder lekker was, toen ik gister naar mijn tas toe liep na het werk zag ie er al aardig doorweekt uit. Aangezien je hem niet in de beschutting kon leggen. Wat bleek.. mn hele telefoon naar de tering. Verdomme! Dikke vette waterbel onder het beeldscherm, niet meer te gebruiken.. Bij de telefoonwinkel zeiden ze vandaag hetzelfde :(. Dus maar even een nieuw telefoontje aangeschaft vandaag.. voor 60 dollar een Nokia 2310 gekocht, mn ouwe sim kaartje drin gedrukt dus heb nog steeds hetzelfde nummer ben alleen alles van mn oude telefoon wel kwijt!! :( Al mn nummers, foto's, filmpjes, informatie (die ik in mn mobiel op sla) en muziek pleite... niet ideaal!
Verder vandaag niet heel veel gedaan.. zonet weer lekker pizza gegeten en nu dus ff achter internet..
Ik kan alleen nog geen nieuwe foto's uploaden aangezien ik geen ruimte meer heb op mn site, totdat ik of iemand anders mij wat nieuwe ruimte schenkt :D Voor 6 (euro dacht ik) kan ik er weer 100 nieuwe opzetten.. staat ergens in de linkerbalk op mn site.
Dit was het voor nu, tot de volgende keer!! Haha en inderdaad een komkommer lest ook de dorst die mag ik alleen niet eten tijdens het werk, bij de tomaten is dat anders en eet ik de hele dag door wel de nodige tomaten :D
06 November 2007 - 16:09
Jos:
We zijn zeer benieuwd naar de foto s, heb dus wat ruimte gekocht, je kunt voorlopig weer vooruit.
Geweldig die vliegervaring, dit zijn toch de leuke dingen die je daar doet. Jammer van je telefoon, Je hebt zolangzamerhand al aardig wat
ervaring hiermee (ik herinner me nog een laptop gevuld met bier?)
Groet, Jos -
06 November 2007 - 16:11
An:
Hallo Jasper,
Wat een spannend verhaal ik zie het voor me...., weg met die "foute farmer", je was wijs om te stoppen!
Het vliegen lijkt me fantastisch, ben benieuwd naar de beelden.
Gelukkig had je geld om een nieuwe telefoon te kopen, maar wat een pech voor je. Je kunt nu wel weer een paar "rustdagen" nemen na dit avontuur..
:-).
Geniet ervan, groeten uit een stormachtig Nederland.
06 November 2007 - 18:58
Elly:
Wat een prachtig verhaal,ook weer de nodige belevenissen!Dat met het vliegtuigje moet geweldig geweest,alhoewel het mij wel wat eng lijkt.
Mijn moeders familie zijn allemaal tuinders.In mijn jeugd dus ook heel veel tomaten geplukt,inderdaad in de zomer bloedheet.(kassen).Daar is het onder de blote hemel,met het nodige regenwater er nog eens bij!
Geweldig zoals jullie verslag doen,Aart was even afwezig,maar is ook weer aan het tikken geweest.
Weer veel plezier en succes.
Groeten uit Rolde -
06 November 2007 - 21:01
Herre:
Van tomaten krijg je overigens pukkels op je kont, dus ik zou het bij komkommers houden Jspr. En ik begrijp in ieder geval dat je water genoeg hebt gehad, dus geen dorst meer !!! -
07 November 2007 - 16:01
Marian:
Tsjonge jonge, wat een verhaal!
Je maakt wat mee daar in Australie. Dit is een jaar lang feesten en natuurlijk ook werken, maar zelfs dat werken lijkt een groot feest. Kom je ook in contact met 'Australiers'? Wat doen die jongelui daar na hun highschool? -
08 November 2007 - 04:24
Jasper:
zo, ik heb even de nodige foto's upgeload! Bij alle 3 de Bundaberg berichten staan nou foto's en ook bij het bericht 'Still in Byron Bay' heb ik nog een paar foto's bijgezet..
Het laatste nieuws hier is dat ik ziek ben, verdommme. Gister ietwat koorts en vandaag staat mn maag ongeveer ondersteboven. Ook niet gewerkt dus. Misschien morgen aan het werk, zoniet dan ga ik zaterdag weg.. Zo wel, dan vertrek ik uiterlijk woensdag. Op naar de whitsundays! En hopelijk ben ik morgen ook weer beter!! -
09 November 2007 - 00:02
Carolien:
Hey,
Gave foto´s. Eindelijk echt een beetje aan het werk, heel goed word je hard van haha.
Jammer dat je nu ziek bent,komt vast door het harde werken ben je natuurlijk niet echt gewend.Je wordt vast wel weer gauw beter, gewoon een paar extra biertjes drinken.
Beterschap en ik ben benieuwd naar je whitsundays avontuur.
Groetjes -
11 November 2007 - 09:46
Toos Janssen:
Je raakt zo langzamehand van alle markten thuis. Boerenwerk, vliegwerk,half verongelukte auro's redden. Jasper er gaat denk ik een wereld voor je open. Fijn dat je het zo naar je zin heb. Zoveel doen en zien
benijdenswaardig. Ook leuk om zoveel"- All over the world- vrienden te leren kennen Vermaak je en geniet ervan
De hitte zal je wel eens naar
Nederland doen verlangen maar die vergeet je wel weer als je terug bent op Vaderlandse bodem,
maar de indrukken zul je nooit vergeten.
Veel groeten Toos
12 November 2007 - 11:59
Bart & Marten Lammie:
ey jasper, mooi verhaal weer..je beleefd er genoeg dingen iniedergeval..Vooral dat vliegen moet heel vet geweest zijn nu we de foto's hebben gezien..blijf maar van die leuke verhalen schrijven, je kunt wel auteur worden haha..groeten uit Vries -
14 November 2007 - 07:25
Joost:
Heey die Jasper (lakse hond haha)!
Hoe gaat ie ermee? Zie net je foto's van ons Vliegavondtuur, was egt wel lache! Heb je in Town of 1770 al gesurft? Was het de moeite waard en hoeveel kostte het nu precies?
Nog een goeie en avontuurlijke reis toegewenst!
joostdownunder.aroundtheglobe.nl -
20 November 2007 - 18:14
Brt N Vra:
hey, ziet er goed uit dik. ga zo door
groeten bart en vera