Op de farms aant werk..
Door: Jasper
Blijf op de hoogte en volg Jasper
31 Oktober 2007 | Australië, Bundaberg
Tijd voor een updateje hier vanuit het zonnige Bundaberg, oost Australia! Inderdaad.. ik zit nog steeds in Bundaberg.
Mijn vorige bericht was van donderdag.. toen idd mooi naar het strand gweest. In totaal met een mannetje of 18 waren we daar.. met zn 9en in het busje van Mark en Sarah en de rest kwam met de gewone bus. Wat bier ingeslagen en mooi met de koelbox op het strand, prima chillen.
Savonds zagen we op de worklist dat we echter (de meesten van ons) nog steeds niet aan het werk konden.. het werk was echt shit vorige week, er was wat mis met de oogsten oid...
Vrijdag kreeg ik ineens een telefoontje van Farrell en Todd met de vraag of ik nog steeds in Bundaberg zat.. wat bleek, zij reden nu ook rond in Bundaberg! Direct nadat zij mij die week daarvoor hadden afgezet zijn ze helemaal naar Airlie beach gescheurd.. de Whitsunday trip gedaan en weer terug naar Bundaberg. Ideaal. Minder ideaal was het feit dat hun busje niet heel soepel meer reed en die dus naar de garage moest. Farrell zou hier in Bundaberg achterblijven om te wachten op het busje en Todd pakte vrijdagnacht (om 4.00) de bus naar Noosa, om daar een weekje te gaan surfen. Dus wij de hele nacht opblijven om Todd uit te zwaaien.. tegen half 5 in bed..
Zaterdag kwamen Sicco en Marnix ook in het hostel, nog meer gezelligheid! :D En savonds kwamen ook Marieke en Sophie nog!!
Farrell en ik besteedde onze zaterdag ook zeer degelijk: in Bundaberg is eens per jaar een Beer Festival, daar moesten we dus bij zijn. Dus wij met het busje naar de kroeg, entree betaald.. en van 2 tot 6 konden we gratis drinken, 40 verschillende merken bier! Een afstreeplijstje.. iets van 25 backpackers en 15 locals.. wat live muziek en wij vermaakten ons wel! :D
Savonds was ik alleen minder blij, alle dagen wilde ik wel werken maar niet zondag. Wat bleek, zondagochtend om half 6 kon ik aan de slag: verdomme!
En dus wekker om kwart over 4.. ontbijten, lunchje maken.. en om 5u op de bus naar de boerderij. Cherry tomaatjes plukken.. joepie! Voor het luttele bedrag van 6 dollar per emmer.. Van half 6 tot half 12 kreeg ik het voor elkaar om 9 emmers te vullen, luttele 54 dollar dus voor 6 uur werken, maarja het werk was in ieder geval niet zo zwaar.
Savonds gezellig een biertje drinken en wachten op de worklist. Maandag kon ik weer aan de slag! Samen met oa Farrell, Sicco, Marnix, Sophie en Marieke konden we weer lekker aardappelplantjes planten. Voor 13 dollartjes netto per uur.. niet eens zo gek. Het weer was ook nog is super, bewolkt en een windje! Gewerkt van half 1 tot 6 uur..
Savonds op tijd naar bed want ook de volgende dag kon ik weer mooi aan de slag. Ditmaal komkommers! Er stond: need clean clothes en clean shoes. Hmm.. lekker is dat, moest ik dus op mn brunotti's en een mooie zwembroek aan het werk!
Met 4 man (een chileen, een italiaan, een duitser en ik) werden we om kwart over 5 gedropt op de boerderij. Om half 6 konden we aan de slag, in een kas! We moesten de bladeren knippen van komkommerplantjes.. vanaf onder de eerste 7 bladeren en de eerste 5 komkommers (nog heeel klein). Dit moesten we ongeveer 7 uur doen.. Een half uurtje lunch pauze en daarna nog een uur alles opruimen (met kruiwagens). (totaal dus 8.5 uur tegen 14 netto per uur.. dus was het wel waard!) Het leuke van het werken in een kas is dat de temperatuur opliep tot tegen de 40.. geen wind en je zweet je dus echt helemaal de pleuris. Na afloop kregen we een koud biertje van onze italiaanse baas en konden we een halfuurtje wachten op de bus.
Tegen half 4 waren we weer terug in het hostel.. ff lekker bijkomen bij het zwembad! Savonds wat filmpjes gekeken toen blijk dat ik vandaag (woensdag) een dag vrij heb.
Vandaag samen met Farrell (en 3 engelse meiden) naar de rum distillery gegaan. De Bundaberg rum is het gene waar Bundaberg om bekend is. Alle rum voor australia wordt hier gemaakt. Drie % wordt geexporteerd naar Nieuw-Zeeland en 1% naar de rest van de wereld, puur om het feit dat ze niet meer kunnen maken. Zo'n 36.000 flessen per dag. We hadden een guided tour en na afloop uiteraard een gratis drankje.
Morgen moet ik (denk ik) weer op de komkommerboerderij aan het werk. Vrijdag (waarschijnlijk) gaat Farrell er weer vandoor, richting Noosa. Als het werk zo doorgaat.. dan blijf ik waarschijnlijk na zaterdag nog een weekje, om dan vervolgens de Whitsundays te doen.
Om nog even in te gaan op wat vragen uit mn vorige bericht..
* Bundaberg staat voor backpackers bekend om het werken, de hostels maken hier gebruik van door werk aan te bieden aan de backpackers. De hostels en de boerderijen werken dus samen, de hostels leveren (gratis vervoer) de backpackers af en de boerderijen hebben (relatief) goedkope arbeiders.
* Ik heb hier al de nodige tennisbanen gezien, soms gewoon een enkele baan langs de straat en soms een 'club' met 4 a 8 banen, kwaliteit vaak niet super. Heb zelf (jammer genoeg) nog geen bal geslagen sinds ik hier ben!
* Goon is letterlijk wijn in een zak in een box. Wat inhoudt dat er gewoon 2, 4 of 5 liter in een zak zit, die zak zit in een kartonnen doos met een tapje eraan. Het is zo bekend hier omdat het gewoon goedkoop is voor een backpacker. De goedkoopste Goon koop je voor ongeveer 10 dollar (6 euro) voor 4 liter..
Volgende keer zal ik weer wat foto's plaatsen, veel zijn gemaakt met Farrells camera dus wacht ff tot hij ze upload, zodat ik ze kan krijgen!
Tot de volgende keer!!
31 Oktober 2007 - 15:14
Herre:
Hey Jasp. Het is ook maar goed dat je nog geen bal geslagen hebt in Aussie. Je snelheid zal wel hard achteruit hollen met al dat eten en die biertjes. (ha Ha)
Een komkommer lest ook je dorst.
Veel plezier man -
31 Oktober 2007 - 17:19
Fenny:
Ik dacht dat ik de eerste was, maar Herre is mij voor.
Fijn dat je nu werk hebt, zodat je de kas kunt aanvullen. Je doet weer veel ervaring op bij de boerderijen.
Leuk dat er bekenden zijn aangekomen, zodat jullie ervaringen kunnen uitwisselen.
We zijn benieuwd naar de foto's.
Aaltje is hier en zal ook een stukje schrijven.
Heel veel groeten van Jos en mij.
Dikke kus, Fenny.
31 Oktober 2007 - 17:25
Aaltje:
hallo jasper.
geniet je nog steeds ?
fijn dat je weer werk hebt. deze keer niet zo zwaar als de vorige week.
heb jouw moeder geholpen met de thema -tafel in de klas.
bij jou is het warm, hier wordt het koud.
jasper je hoort wel weer van mij.
geniet er nog heel veel van.
groetjes van aaltje. -
31 Oktober 2007 - 18:00
An:
Hallo Jasper,
Je kunt na dit werk ook in Wageningen tuinbouw/plantenteelt gaan studeren,:-) praktijk ervaring is daarbij nooit weg....Klinkt goed allemaal en dank voor het antwoord op mijn vraag!Met je verdiende geld kun je weer een leuke trip gaan maken,ben benieuwd!
Groeten en tot een volgende keer. -
31 Oktober 2007 - 20:10
Toos Janssen:
Weer een leuke onderhoudende mail van jou. Bedankt. Wat een ervaringen allemaal en wat een andere werkwijzen als hier in Nederland Hou doe Jasper tot de volgende week Toos -
04 November 2007 - 10:47
Aart:
Nice dik! mooie verhalen~! Zie je cker in Sydney, pakke we een paar fijne Ted's;)!!
04 November 2007 - 18:41
Corrie:
Hallo Jasper,
Ik ben bij mijn zoon in Eext, en wat lees ik jou verhaal in Australie. Wat een prachtig land ik ben er 21 dagen geweest. Heel veel werk en reisplezier.
Groetjes Corrie Pranger Gieten. -
05 November 2007 - 13:03
Hilde De Boer:
Hoi Jasper,
Hoewel het werk niet altijd even leuk is, is het wel afwisselend en maar voor korte tijd.
Volgens mij word/ben je een echt bierkenner.
Nog veel plezier!!!
Groetjes van Hilde